Bulgarian/búlgaro – Дан – първият

Дан – първият

По това време се появи знак на небето, който смути мнозина. Знак невиждан преди, но хората са имали познания за това. Знакът е бил различен и никой от мъдреците не знаел нищо за него. Единственно са знаели, че е показвал раждането на дете различно от другите и много се бояха от това събитие.

 Мъдреците изчислиха и последваха знака и дете бе родено с воал според изчислениата. Истинско чудо, но никой нямаше познаниа за това. Детето бе момче. Мъдар водач по природа. Крал над кралете. Нарекоха го Съдя.

Детето порасна и беше странно и различно от другите. Хората го слушаха защото делата и думите му бяха мъдри, а съветите често търсени. Учеше мъжете и жените на праведност и им показваше грешките и слабостите които допускаха. Учеше ги на добри и полезни неща. 

Някои все още следваха това, което изглеждаше добро в техните собствени очи и според тяхната собствена логика. Мнозина се страхуваха от него и въпреки всичко се опитваха да му навредят.

Опитваха се да се скрият от неговото присъствие,но въпреки всичко осазнаваха че не могат и няма спасение от неговата справедливост и съд.

Където и да отидеха даже и в най скришните кътчета все още чуваха гласа му. Напразно се опитваха да избягат. Неговият глас минаваше през гори и реки и режеше нощта като нож.

Един ден гласът му бе чут да казва: Каде си? Покажи се и ела при мен.

А те му отговориха: Чух ме те господарю, но се страхуваме от теб.

Той ги попита: Кой ви каза да се страхувате от мен? Да не сте извършили онова, което ви посъветвах да не правите?

Тогава мъжете започнаха да винят жените, а жените мъжете,но не осъзнаваха, че бяха виновни всички.

Тогава Дан попита една от жените: Какво си направила и с какво си съгрешила?

А тя му отговори оправдавайки се, че бе прилъгана с дрънкулки и празни обещания.

И Дан се обърна към един от мажете: А ти какво си извършил и прегрешил?

Мъжът се оправда казвайки, че бе прилъстен от приятния глас на жената.

Тогава ги попита и двамата дали се обичат. И двамата отговориха: Не. Запита ги дали могат да се обичат един ден. Отново му отговориха:Не.

И за това те бяха прокудени, защото са имали връзка без любов. Защото раждането на деца от прелюбодейство само наранява децата. Постъпката им нямаше оправдание и бе отсъдена за чисто злодеяние.

Тогава от тълпата и друг мъж се обади: Горподарю, аз също бях подлъган от жена.

А жената отвърна: Господарю, аз също бях прилъстена.

Дан ги попита: Обичате ли се?

И двамата отговориха: Да.

Той се оправи към тях: Вървете в мир и любов,защото това е правилният начин между мъжът и жената.

А на мъжът каза: Върви и си избери още съпруги които ще обичаш и те ще те обичат, защото си добър човек и за това заслужаваш да създадеш добри поколения.

Дан се обарна кам всички с думите: От пръст сте направени и на пръст пак ще станете. Тялото на човека сътворено от пръст, но интелекта е нещо велико. Не робувайте на телата си, а разума. Днес научихте нещо от мен, белязан по рождение, роден с було за да ви служа и уча. Знаете кое е добро и кое лошо. Ако се придържате кам доброто и праведното, тогава злото няма да съществува. Всеки ден от живота си прекарвайте в размисъл, поучавайте се и се очистете от тъмнината със светлина. И това ще е вашето обещание и клетва до края на света,когато последният месая ще дойде и ще се изправи пред човечеството, за да го чуят и видят. И само така ще оцелеете.